Според последните данни на ООН близо един милиард души по света

...
Според последните данни на ООН близо един милиард души по света
Коментари Харесай

Много тревожна статистика за населението: Психичните разстройства нарастват

Според последните данни на ООН близо един милиард души по света страдат от някаква форма на психологично разстройство - поразителна цифра, която е още по-тревожна, в случай че вземете поради, че включва около един на всеки седем младежи.

През първата година от пандемията COVID-19 процентът на постоянно срещани положения като меланхолия и тревога се е нараснал с повече от 25 %, заяви здравната организация на Организация на обединените нации (СЗО) в петък.

В най-големия си преглед на психологичното здраве от началото на века Световната здравна организация прикани повече страни да се оправят с влошаващите се условия.

СЗО предложи образци за добри практики, които би трябвало да бъдат приложени допустимо най-бързо, като се признае важната роля, която психологичното здраве играе за позитивното и стабилно развиване на всички равнища.

" Животът на всеки допира някого с психологично здраве ", сподели генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус. " Доброто психологично здраве значи положително физическо здраве и този нов отчет дава безапелационни причини за смяна.

" Неразривните връзки сред психологичното здраве и публичното здраве, правата на индивида и социално-икономическото развиване значат, че трансформирането на политиката и практиката в региона на психологичното здраве може да донесе действителни, основни изгоди за човеци, общности и страни на всички места. Инвестицията в психологичното здраве е инвестиция в по-добър живот и бъдеще за всички. "

Дори преди да удари COVID-19, единствено дребна част от хората, нуждаещи се от помощ, са имали достъп до дейно, налично и качествено лекуване на психологичното здраве, сподели СЗО, цитирайки най-новите налични световни данни от 2019 година

Например, повече от 70 на 100 от страдащите от неуравновесеност по света не получават нужната помощ, сподели организацията на Организация на обединените нации.

Разликата сред богатите и бедните народи акцентира неравния достъп до опазване на здравето, защото седем от 10 души с неуравновесеност се лекуват в страни с високи приходи, в съпоставяне със единствено 12 % в страните с ниски приходи.

Ситуацията е по-драматична за случаите на меланхолия, сподели СЗО, като уточни пропуските в помощта във всички страни - в това число тези с високи приходи - където само една трета от хората, които страдат от меланхолия, получават публични грижи за психологичното здраве.

И макар че страните с високи приходи оферират " минимално съответно " лекуване на меланхолия в 23 % от случаите, това пада до едвам три % в страните с ниски и по-ниски междинни приходи.

" Трябва да трансформираме нашите настройки, дейности и подходи за поощряване и отбрана на психологичното здраве, както и за обезпечаване и грижа за нуждаещите се ", сподели Тедрос.

" Можем и би трябвало да създадем това посредством трансформиране на средата, която въздейства на психологичното ни здраве и посредством създаване на услуги за психологично здраве в общността, способни да реализират универсално здравно покритие за психологичното здраве ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР